Sensibilitatea la antibiotice a bacililor gramnegativi (BGN) nu este uniformă; ea diferă în funcţie de:
- antibiotice anterioare administrate pacientului (pentru infecţii cu germeni endogeni)
- internări ale pacientului în antecedentele recente (colonizări cu germeni exogeni, eventual cu multirezistenţă – tulpini „de spital”).
În ansamblu, rezistenţa bacteriilor la antibiotice este un indicator indirect destul de fidel al modului de utilizare al antibioticelor în arealul respectiv.
Obiectivele cercetării au vizat caracterizarea sensibilităţii la antibiotice a BGN în INBI „Matei Balş” în perioada 2004-2006 şi stabilirea alternativelor terapeutice utile în tratamentul infecţiilor cu diferite localizări pentru care implicarea BGN poate fi presupusă. Parametrii înregistraţi au fost:
- specia/genul bacterian cărora le aparţinea tulpina testată
- focarul septic din care proveneau tulpinile
- sensibilitatea/rezistenţa la antibioticele testate pentru tulpinile analizate
- prezenţa/absenţa multirezistenţă la antibiotice a tulpinilor testate.
Ponderea speciilor izolate a fost: Escherichia coli – 57,05%, Salmonella – 12,88%, Shigella – 8,07%, Enterobacter – 7,05%, Pseudomonas – 5,82%, Klebsiella – 3,88%, Proteus – 2,86%, alţii – 1,89%. Focarul septic preponderent a fost cel urinar – 53,37%, urmat de cel digestiv – 32,92%; bacteriemii au fost detectate la 2,55% dintre pacienţi.
Rata sensibilităţii la antibiotice a variat de la peste 90% (imipenem 92,71%, meropenem 91,56%, colistin 91,72%, amikacină 90,36%) la aproape 50% (cotrimoxazol – 42,43%, aminopeniciline-IBL – 51,79%). 241 de tulpini au fost rezistente la mai mult de 3 clase de antibiotice (24,63%).
Au fost identificate şi testate pentru rezistenţa la antibiotice un număr de 941 de tulpini de BGN.
În raport cu proba din care s-au izolat tulpinile analizate, s-a obţinut următoarea distribuţie a focarelor septice din care proveneau aceştia: • focar septic urinar: 522 tulpini
- focar digestiv: 322 tulpini
- focar rspirator: 48 tulpini
- focar cutanat: 37 tulpini
- bacteriemie: 25 tulpini
- altele: 24 tulpini
După cum se putea anticipa, ponderea focarelor septice extraabdominale este redusă, adesea fiind focare secundare. Dintre infecţiile subdiafragmatice, cele urinare au fost mai frecvente; doar aproximativ 1/3 dintre pacienţi nu au avut infecţii digestive. Rata bacteriemiilor a fost relativ redusă: 2,55% din totalul cazurilor de infecţii cu BGN. Categoria „alte” focare a cuprins secreţii otice, lichide din seroase.
Distribuţia germenilor în raport cu focarele septice din care proveneau pledează pentru originea predominent comunitară a infecţiilor cu germenii analizaţi.
Dominanţa E.coli este corelată cu cea a focarului septic urinar şi cu a originii comunitare a infecţiilor analizate. De menţionat că la categoria „alţi germeni” au fost incluşi: Acinetobacter (11), Citrobacter (5), Stenotrophomonas (2), Yersinia (1).